lauantai 27. huhtikuuta 2013

Lajike-esittely: Naga Morich (C. Chinense)

Kaksi Naga Morich (C. Chinense) tainta
Edellisestä lajike-esittelystä on kulunut aikaa jo yli kuukausi, ja tässä vaiheessa kevättä on luultavasti hyvä esitellä uusi lajike.
Tällä kertaa esittelyvuorossa on Naga Morich (C. Chinense).

Naga Morich on saanut huippusuosion suomalaisten chilinkasvattajien keskuudessa. Se on todella suosittu lajike kotikasvatuksessa ja sitä uskalletaan käyttää ja kokeilla monella tapaa vaikka sen tulisuus on vaikuttavaa. Yksilöstä riippuen tulisuutta on keskimäärin 1000 000 scovillea.

Klassinen kuva Naga Morichista.
Naga Morichin podi on suipon mallinen ja hiukan kurttuinen. Tyypillinen podin koko on 4-7 senttimetriä. Tämän Bangladeshista kotoisin olevan lajikkeen hedelmien maku on hedelmäinen ja maukas tulisuudestaan huolimatta. Jotkut sanovat, että maussa on häivähdys persikkaa tai appelsiinia. Tarkempien makuelämysten kokeminen ei kuitenkaan välttämättä aloittelevalta chilistiltä onnistu poltteen vallatessa suun. Kun lajikkeen poltteeseen tottuu, on kyseessä todella herkullinen ja riittoisa lajike. Ikävä kyllä podit eivät ole aivan nopeiten kypsyviä.

Kasvina Naga Morich on helppo kasvatettava. Se ei tarvitse tukemista tukevan kasvutapansa ansiosta. Vaatii kuitenkin melko runsaasti valoa ja suositeltavaa onkin kasvattaa "Nagaa" etelä- tai länsi-ikkunalla mahdollisuuksien mukaan. Tuottaa kuitenkin satoa myös keskinkertaisella hoidolla. Lisäksi kasvi on todella tuholaiskestävä.
Helppoutensa ansiosta Naga Morich on oiva valinta aloittelevalle chilinkasvattajalle

Kasvin lehdet ovat melko kookkaat ja runsaalla auringonvalolla, sekä hyvällä hoidolla Naga kasvattaa tukevan ja puumaisen varren, sekä tiheän kasvuston lehtiä.

Naga Morichin kukat ovat pienet ja väritykseltään valkoiset, sekä hiukan vihertävät. Voit lukea täältä lisää Capsicum chinensien kukista.

Naga Morichin alun hedelmäinen maku ja sitten alkava helvetillinen polte ovat unohtumaton elämys varsinkin ensimmäisellä kerralla.

Lajike-esittelyissäni kerron perusasioita kustakin käsiteltävästä lajikkeesta. Scovillemäärät, podien ja  kukkien ulkomuoto ovat asioita, jotka pyrin kertomaan artikkeleissa, sillä ne ovat tärkeitä tunnistuskeinoja lajikkeiden välillä. Tiedot tulevat omista kokemuksistani, sekä lukemistani asioista. Näiden ohessa kerron myös muuta faktaa kyseisestä lajikkeesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti