tiistai 5. helmikuuta 2013

Positiivista ja negatiivista chilirintamalla

Kuluneet viikot ovat menneet nopeasti, eikä aikaa blogipostailulle ole oikein ollut. Nyt sopiva väli löytyi, joten kerrotaan mitä parin viikon aikana on tapahtunut. Tai mitä ei ole tapahtunut. Molemmat tämän kerran asioista  liittyvät aiempaan postaukseeni.

Positiiviset jutut on kiva kertoa ensin, joten sen teen. 
Muutama viikko sitten kerroin, että Biquinho nuppuilee. No, nyt se on ruvennut kukkimaan.
Biquinho, C. Chinense
Noin viikko sitten ensimmäinen kukka rupesi aukeilemaan. Pari päivää ja se oli kokonaan auki. Nyt noita nuppuja on Biquinhossa useampia. 
Myös Orange Habanerossa on muutamia nuppuja ja nupun alkuja.

Kuten aiemmin kirjoitin, niin kukkiminen tässä vaiheessa on siinä mielessä jännää, että minkäänlaista lisävalaistusta nuo kasvit eivät ole aikaisemmin saaneet, saatikka nyt keskellä talvea. Tällä kaksikolla eteläikkunan tarjoama valo taitaa pelittää. Tai on ainakin pelittänyt tähän saakka. Saa nähdä mitä tulee, kun pitäisi ruveta tekemään ja kypsyttelemään podeja. Riittääkö enää eteläikkuna?

Toinen asia ei ole millään tapaa hyvä juttu näin chilien kotikasvattajan näkökulmasta.
Laitoin chilit itämään 18.1. Yhteensä 19 siementä. Yksikään ei ole itänyt.
syitä voi vain arvailla. Ehkä valoa ei ole ollut tarpeeksi eteläikkunalla. Ehkä ikkunalla on ollut liian kylmä. Ehkä liikakastelu on haitannut itämistä.

Otin idätyksessä olevat siemenet joka tapauksessa hiukan kauemmas ikkunasta, jossa ei ole niin kylmä. Samalle tasolle hyvin menestyvien Biquinhon ja Orange Habaneron kanssa.
Pessimistinä en usko, että ne siemenet lähtevät enää itämään. kolme viikkoa on aika pitkä aika. Onneksi siemeniä on lisää ja voin aloittaa idätykset uudestaan. Mutta ei tämä joka tapauksessa kivaa ole, eikä ainakaan kasvata intoa. On masentavaa katsoa pelkää multaa.
Ei idä, ei
Mullassa ei näy merkkiäkään itämisestä
Juttu kummastuttaa sinänsä, että vuosi sitten siemenet olivat täsmälleen samassa paikassa itämässä, täsmälleen samanlaisella kastelulla. Olisiko osuutta asiaan sillä, että idätin vasta maaliskuun alussa, jolloin ikkunan ääressä sai hiukan enemmän valoa? Mene tiedä.

Tässä vaiheessa ei voi kuin todeta, että on tämä chilin kasvatus välillä ihmeellistä hommaa. Välillä ylättyy positiivisesti, välillä negatiivisesti.

4 kommenttia:

 1. Itäminen ei pitäisi vaikuttua valon määrästä, sillä kyllähän nuo siemenet pimeässä idätyslautallakin itävät. Veikkaan että kylmyys saattaa olla osatekijänä. Suosittelen kokeilla idätyslauttaa mistä voit helpommin seurata idätyksen edistymistä, itse idätän kaikki chilin siemenet lautalla ja onnistuminen toki vaihtelevaa, mutta pidän sitä jokatapauksessa parhaimpana tapana idättää :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekkin tavallaan toivon, että syy olisi kylmyys, sillä sitten voisi. Hyvillä mielein idättää jo nyt uudetsaan eikä tarvitsisi odottaa sinne maaliskuulle.

   Voisi kokeilla tuota lauttaa, vaikka olenkin hiukan skeptinen suhteen. Miksiköhän vaikka olen lukenut siitä pelkkiä jyviä kommentteja?

   Joka tapauksessa uudet idätykset lähtevät alulle tässä muutaman päivän sisällä

   Poista
 2. Itse kyllä kannatan lautan kokeilua, jos epäilet, niin pistä kaksi satsia itämään samoja siemeniä. Yksi lautalle ja toinen multaan ja kokeile kummasta itse pidät enemmän.

  VastaaPoista
 3. Jotain tuon suuntaista minä meinasinkin. Kunhan tulee sopivasti aikaa tässä tulevin päivinä, niin idätykset aloitetaan alusta. :)

  VastaaPoista